4. april 2023

Indvielse af den ny hovedindgang til Den Gamle By

Den nye hovedindgang til Den Gamle By blev indviet tirsdag 4. april. En ny indgang, der orienterer sig direkte mod Aarhus midtby og inviterer venligt til en forestående tidsrejse, hvor den besøgende aktivt er med til skabe oplevelsen af historien. Man ankommer i nutiden og træder ind i fortiden, idet man langsomt bevæges tilbage i kultur- og bygningshistorien, jo længere man bevæger sig ind i Den Gamle By.

Hovedindgangens lettilgængelige foyer fungerer som et stort overdækket torv placeret i overgangen mellem den fredede Botanisk Have og Den Gamle By. Bygningen er følsomt indpasset i havens landskab og den omvendte tagkonstruktion skaber en formmæssig dialog med Anton Rosens smukke pavillon der visuelt inddrages i foyerens interiør.

Den store tagkonstruktion danner paraply over de besøgende og markerer rummet som et særligt betydningsfuldt offentligt rum. I foyeren introduceres gæsterne til Den Gamle Bys historiske håndværksmæssige kvalitet gennem en nøje bearbejdning af interiørets materialer og detaljer. Samtidig orienterer hovedindgangen mod omverdenens kontekst, og spiller sammen med den store diversitet i arkitektur og skala, der i dag kendetegner Ceres-krydsets omgivelser.

Indvielsen af den nye hovedindgang er kronen på værket i et mangeårigt kæmpeprojekt til 500mio og markerer samtidig afslutningen af 1974-kvarteret samt åbningen af den nye 2014-gade.

Bygningschef i Den Gamle By arkitekt Niels W. Meyer gav den nye hovedindgang rosende ord med på vejen, før snoren blev klippet over:

“Med den nye, moderne hovedindgang, vendes Den Gamle By rundt, så gæster de næste mange år frem vil opleve, at de begynder i en tid, de vil føle, de kender, og derfra gå tilbage i historien. Den nye hovedindgang giver gæsterne den bedst tænkelige start på deres besøg, og det kræver plads, overskuelighed og basale faciliteter – det er arkitekterne i den grad lykkedes med her.”

Onsdag 5. april åbner den nye hovedindgang for Den Gamle Bys gæster.

Læs mere om projektet