Plejecenter Hyrdehøj i Roskilde

Roskilde Kommunes nye plejecenter med 104 boliger tilbyder trygge rammer om hverdagslivet for beboergruppen, der primært er borgere med demens, men også borgere i rehabilitering og palliativ pleje på hospice. Projektet er et enestående eksempel på, hvad fremtidens plejecenter kan præstere

Det 10.000 kvadratmeter store plejecenter er udviklet ud fra visionen om at blive Nordeuropas bedste plejecenter for borgere med demens. Således er samtlige løsninger – fra byggeriets placering til den enkelte bygningsdetalje i boligen – designet med henblik på at imødekomme de særlige behov, der knytter sig til et plejecenter, der skal rumme bomiljø, fællesarealer, arbejdsgange og gæsteforhold. Blandt andet er sanselig wayfinding integreret i en række skræddersyede indretningsløsninger, der spiller sammen med den nyeste velfærdsteknologi.

Hyrdehøjs placering sikrer nærhed til både by og natur. Der dannes en bygade mod nord ved Hyrdehøjcenteret med en ny forbindelse med gang- og cykelstier, staudebede og bænke, der skaber et nyt byrum. Mod syd åbner Hyrdehøj sig ud mod det store fredede landskab. Naturen kan nydes indefra eller opleves under åben himmel, da alle boliger har adgang til gårdhave, altan eller terrasse ligesom der ude i terrænet anlægges gangstier og opholdslommer. Arkitektur og landskab skaber i forening et inviterende bomiljø, der tilgodeser de specifikke behov hos den enkelte beboer, medarbejdere, pårørende og samtidig giver adgang til fællesskab, tilbud og aktiviteter.

Kort
BYGHERRE
Roskilde Kommune
TOTALRÅDGIVER
Cubo
ARKITEKTER
Cubo og Force4
LANDSKAB
Henrik Jørgensen Landskab
INGENIØR
EKJ
INDFLYTTET 2020
Officielt indviet august 2021
AREAL
10.270 kvm