7. august 2017

Porten til Jyske Aas
Vrå-udstillingen 2017

Cubo udstiller i år »Jyske Aas« projektet er formgivet i samarbejde med Schønherr.

Jyske Aas, Danmarks nordligste højderyg, ligger i det østlige Vendsyssel, og bærer på unikke og mangfoldige natur- og kulturoplevelser. Jyske Aas er som et stort glemt bibliotek af forskellige historier og muligheder – som kun få kender til. Et oplevelsesbælte, der nu synliggøres gennem en række fysiske og digitale tiltag, hvorved Jyske Aas placeres på landkortet, både nationalt som internationalt.

Projektet er udformet med stjernepladser, rutemarkeringer og attraktioner, som understøtter konceptets univers rundt langs Aasen. Porten i midten af Aasen er en del af dette større projekt som skaber rammer for fortællingen. Porten er et formidlingscenter som inviterer de mange besøgende fra E45, den nordjyske motorvej, til information om natur, mennesker, kulturelle tilbud og områdets muligheder.

IMG_1732

Porten til Jyske Aas er et integreret design hvor alle funktioner er indeholdt i den samme store landskabelige skulpturelle form. Porten dannes af en dobbelt spiral, der leder mod ellipsens centrum, og samtidig formes et rundt skålformet picnicområde. Fra spiralens centrum udløber et andet spiralben i en stigende bevægelse via en jordform op til et punkt med udsigt over landskabet.

Porten opstår dermed som et vartegn der samtidig i sit formsprog, materialeholdning og detaljering bygger videre på den store fortælling om åsen. Fortællingen udgøres af en lang række historier. Den landskabeligt formede port alluderer til fortidens bygværker, diget, voldgraven og gravhøjen som også markerede landskabets grænser, forskelle og særlige betydninger. Herudover er det teglen, som det markante belægningsmateriale der leder den besøgende, der knytter bånd til historiske tråde tilbage i tiden. Teglen skaber bånd som de besøgende betræder på deres vej forbi eller til de mange funktioner der er udstanset i den store form.

Informationshulen indeholder de krævede infoskærme, udstillinger etc. Andre nicher i den store form giver plads til toiletter, shelters, siddepladser, nogle helt åbne, andre overdækkede, og mangfoldigheden understreges af at Porten i sig selv udgør en legeplads for børn – man kan kure ned af skrænterne!

Øverst på toppen, på teglens ledetråd, ligger et udsigtspunkt hvorfra man kan orientere sig ud over Jyske Aas.

Projektet er støttet af Realdania »Stedet Tæller«, Grøn Vækst v. LAG-Brønderslev, Vækstforum for Region Nordjylland og Brønderslev kommune.

http://www.kunstbygningenvraa.dk/vraa-udstillingen/