10. november 2016

FÆNGSLET i Horsens åbnes

Det gamle Horsens Statsfængsel blev oprindeligt bygget til at spærre inde. Nu er det for alvor tid til at åbne op. Statsfængsel skal være en kulturel dynamo. Flere arkitektfirmaer bidrager.

På ganske få år er det lykkedes at vende det gamle Horsens Statsfængsel fra et negativt vartegn for Horsens til et kulturelt og erhvervsmæssigt fyrtårn. Men ambitionerne for Fængslet er endnu større. I 2014 modtog Fængslet en bevilling på 2,5 mio. kr. fra Realdania til en analyse af, hvordan det gamle fængselsanlæg kan forvandles til en kulturel dynamo.

Fængslet har på baggrund af en forundersøgelse besluttet sig for at arbejde videre med tre udvalgte indsatsområder: ”Værkstedsbyen”, ”Den grønne ring” og ”Vestsalen”.

De gamle værksteder, hvor de indsatte plejede at arbejde, danner til sammen en hel lille landsby. I fremtiden skal den huse et unikt miljø, hvor regionens iværksættere, kreative aktører og kunstnere i fællesskab kan arbejde, udstille, sælge og mødes.

Endelig vil FÆNGSLET arbejde for at få overdækket den ene fængselsgård, så der kan skabes et nyt, stort indendørs rum kaldet Vestsalen, en professionel multiscene og et fem-stjernet konferencerum, hvor forskellige former for kulturarrangementer, koncerter og erhvervskonferencer kan blive afholdt – omgivet af FÆNGSLETs helt særlige stemning.

Projektet er gennemført af FÆNGSLET, med støtte fra Realdania, i et samarbejde med Horsens Kommune, Freja Ejendomme og carlberg/christensen og med bidrag fra Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen A/S, Søren Jensen Rådgivende Ingeniører og Møller & Grønborg arkitekter, Cubo, Survivo, Conceptura, Ikonoform og Peter Lyngby.