3. maj 2019

Cubo vinder transformationen af FÆNGSLET i Horsens

Med stor respekt for fængselsbygningens oprindelige arkitektur – og med gennemført sans for at føje nyt til gammelt – har Cubo vundet konkurrencen om at opføre en helt ny, unik sal på FÆNGSLET.

Cubo er udpeget som vinder af konkurrencen om omdannelsen af Fængslets vestfløj, hvorved bygningen åbnes mod den store fængselsgård, samtidig med at en overdækning af et indre gårdrum skaber et nyt fleksibelt rum til koncerter og andre events.

Horsens Statsfængsel blev opført i 1800-tallet og har et bastant fysisk aftryk med store samfundshistoriske og bygningskulturelle perspektiver. Derfor tager fornyelsen sit afsæt i historien. Med et nærmest kirurgisk indsnit foretages en livgivende ’operation’ af FÆNGSLET, så det tilpasses nutidens krav og ønsker til fleksibilitet og tilgængelighed, uden at fortidens billeddannelse sættes ud af spil.

Vestsalens nye identitet er et nyt volumen, der lægger sig ind under den eksisterende vestfløj; som en serie af nye sale, der får deres egen karakter, men er afstemt efter omgivelserne. Den præcision og entydige klarhed, som det gamle bygningsanlæg besidder, skal det nye også afspejle. De nye konstruktioner skal stå ligeså ærlige, præcise og kraftfulde som de eksisterende – men får deres egen klarhed med stål som det gennemgående materiale.

2 presse Scene_Exterior ankomst 01

Holdet bag vinderprojektet består udover Cubo af landskabsarkitekt Kristine Jensens Tegnestue og ingeniørfirmaet Rambøll.