12. marts 2023

CUBO Prisen 2024

CUBO Prisen 2024 går til Peter Alexander Bach for bachelorprojektet ’Husly Senior Bofællesskab – Et hjem at blive ældre med’.

Vinderprojektet er et bemærkelsesværdigt projekt, der iscenesætter en bymæssig transformation af en eksisterende bygningsmasse fra 80érne, helt centralt i Aarhus.

Projektet er et relevant bidrag til den aktuelle debat om sociale boformer og fællesskaber for ældre og unge. Et bidrag, der undersøger muligheder for fleksible rum, der kan tilpasses forskellige behov og livsstadier.

I projektet er byen direkte integreret i bygningerne gennem en arkitektonisk gestus, der styrker følelsen af tilhørsforhold. Projektet overfører byens karakteristiske træk, såsom kringlede bevægelser, opholdssteder, dagslys og skala.

Projektet anerkender betydningen af at tilhøre et fællesskab og understreger, hvordan dette kan bidrage til en meningsfuld tilværelse og dermed et beriget og længere liv.

Projektet er nået langt omkring og viser en fornem faglig bredde, hvor indledende iagttagelser, registreringer og mapping skaber et solidt grundlag for mangfoldige skitserende øvelser og understreger derved vigtigheden i at afsøge og afprøve de arkitektoniske muligheder.

Peter Alexander Bach har arbejdet med et gårdrum der spænder mellem bygningerne på matriklen og selv de omkringliggende gader bliver berørt, inden projektet foldes ud i egentlige tegninger og interessante collager. Dette vidner om stor forståelse og glæde ved arbejdet med arkitektur.

Stort tillykke til Peter Alexander Bach med Cubo Prisen 2024 og det flotte projekt.

CUBO Prisen, som i år uddeles for 10. gang, gives til en eller flere bachelorstuderende fra Arkitektskolen i Aarhus, der har udvist ”Et åbenlyst arkitektonisk talent”. Det er arkitektskolen og studieenhederne der indstiller bachelor-studerende til prisen. Den kubeformede pris akkompagneres af en bog samt et rejselegat på 10.000 kr. CUBO Prisen blev i år uddelt i Den Gamle By sammen med Arkitektforeningens bachelorlegat.