30. maj 2017

Cubo Prisen 2017

Et industrielt transformationsprojekt skal insistere på, at viderebringe og styrke historien om det fortidige, og samtidig tilføre det nye, der skal reflekteres i det eksisterende. Først da vil der være noget særligt på færde.

Malene Gammelby & Christian Vang Madsens bachelorprojekt i Paris til omdannelsen af Renaults fabrikker på Ile Seguin til et krematorium og kolumbarium gør netop dette. Øen tilbyder, i sin nye udformning, ro og rekreation, det afsides og kontemplative og idet de nye funktioner sættes ind i Pariserens kollektive bevidsthed gennem essencen af Renaults tidligere fabrikker opnås en særlig kraft i hovedgrebet, der både genbruger og genskaber øens oprindelige landskab.

På Ile Seguin illustreres det industrielle Frankrig gennem enorme kraftfulde stålhaller, der i deres minimerede konstruktioner, enkeltvis er mindre interessante, men netop ved deres enorme dimensioner og repetitive rytme viser de potentialet i tidens materiale, stålet, udnyttet med stor konsekvens. Og det er prioriteringen af kun særlige dele af helheden, der er det specielle ved projektet. Netop at prioritere er den særlige kunst ved transformationsprojekter. At udvælge det mest udtryksfulde, de mest givende elementer for et specifikt projekt.

Det er et modigt valg, som Malene og Christian foretager. De skærer det meste af det tæt bebyggede væv væk, men de oprindelige hallers prioriteres. Der er på denne måde skåret ind til benet, helt ind til skelettet, så kun selve konstruktionens poesi står tilbage. Samtidig er landskabsbearbejdningen suveræn, med Seinens vandflade, stigende og faldende, som et livets pendul, der omkranser det sidste hvilested for pariserne.

Projektet er klassisk i sin grafiske klarhed, stringent og dog poetisk med fabulerende drømmeagtige renderinger, der trækker tråde tilbage til de inspirerende referencer i fransk kunst. Med dette sikre og entydige projekt ønsker Cubo at honorere det høje faglige niveau, som netop dette bachelorprojekt er et særligt udtryk for. Samtidig vil vi gerne udtrykke en glæde over at valget blandt de indstillede bachelorprojekter var så svært, idet de indstillede projekter alle var af en meget høj standard.

Det tegner godt for Arkitektskolen i Aarhus!

Tillykke til Malene Gammelby og Christian Vang Hansen.