1.juli 2016
Cubo Prisen 2016

Cubo Prisen 2016

Cubo Prisen gives i år til de to studerende Pelle J. Carlsen og Mads J. Krogshede for projektet »The cooperative efflorescences of Gellerup«. – Et meget inspirerende projekt, der demonstrerer en tydelig arbejdsglæde og stor idérigdom, og hvor det arkitektoniske talent er åbenlyst. Projektet er en vision for omdannelse af store dele af Gellerupparken til æbleplantage med tilhørende produktion og arbejdspladser. Historien tager udgangspunkt i et æble. Med start i Edens Have bevæger fortællingen sig fra fortid over nutidens Gellerupparken til en fremtid hvor naturen og industrien har overtaget. Med inspiration fra opbygningen af et æbleskrog tegner projektet et vertikalt æblemosteri, hvor æblerne hældes i øverst, forarbejdes i tanke ned igennem konstruktionen og i bunden tappes mosten. Selve tårnet kommer til at stå som et vartegn for bydelen, suppleret af byggerier indeholdende alt fra tehuse, bagerier og boliger.

Selv om projektet knytter sig til statistikker, sociale visioner samt æbleproduktionens funktionelle egenskaber, så præges projektet også af en tydelig fascination af industriarkitekturens konstruktive klarhed og æstetik, som kendes fra byggepladser, kraner, siloer, store maskiner m.m. Denne fascinationen af industri og maskiner gør at projektet på underlig måde kommer til at balancere mellem en grøn og social vision og et nærmest dystopisk fremtidsbillede. Det er et »vildt« projekt, som dog grundfæstes gennem respekt og forståelse for arkitekturens traditionelle discipliner som plan, snit og opstalt, der sammen med detaljerede aksonometrier bidrager til et enormt illustrativt projekt. Den store indlevelse, der ligger i projektmaterialet, forfører beskueren med detaljerigdom i rumligheder og konstruktioner.

Tillykke til Mads og Pelle med Cubo Prisen 2016 og først og fremmest også et stort tillykke med et flot projekt.

Cubo Prisen blev første gang uddelt i 2015 og gives til en eller to studerende som gennem deres bachelorprojekt har vist et »åbenlyst arkitektonisk talent«. Med prisen følger et legat på 10.000 kr.